Semínkové krekry

31.01.2019

Hledáte rychlé a snadné pohoštění? Tyhle semínkové krekry si jistě oblíbíte. Navíc jsou plné zdravých tuků a vlákniny. Nejlepších pomocníků pro snižování cholesterolu.

Suroviny:

1 plech, doba přípravy 25 minut

  • 2 lžíce lněných semínek
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 2 lžíce chia semínek
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • 2 lžíce jemně mletých ovesných vloček
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 špetky koření podle chuti (např. oregano, chilly, rozmarýn,...)
    • sůl

    • horká voda cca 200 ml

Postup přípravy:

Všechny suroviny nasypeme do mísy, zalijeme horkou vodou a promícháme. Necháme cca 10-15 minut nabobtnat. Opět promícháme. 

Na plech dáme pečící papír, na který přendáme směs semínek s vločkami a pomocí navlhčené ruky, či polévkové lžíce roztíráme co nejvíce dotenka (může pomoci i lžíce olivového oleje v dlani, pomocí kterého rozetřeme placku). Těsto se může malinko trhat, chce to trošku trpělivosti s nanášením těsta, ale výsledek stojí za to.

Vložíme do trouby nastavené na 180°C a pečeme 10 minut. Poté plech vyndáme a pomocí nože či rádýlka nakrájíme na požadovné tvary. Vložíme zpět do trouby na dopečení. Během této doby můžete krekry krásně rozlámat. Pečeme dozlatova.

Tip: Pokud plánuji použít krekry na nabírání dipů či pomazánek, placku nechám malinko vyšší, aby se krekry nelámaly.

Dobrou chuť