Řepné brownies
Hříšně dobrý čokoládový desert ve své odlehčené nutričně vhodnější variantě.

Suroviny:
8 porcí, množství odpovídá malé formě
1 porce (= 60 g): 650 kJ, bílkoviny 4 g, tuky 8 g, sacharidy 16 g, cukry 11 g, vláknina 2,6 g
Doba přípravy
- 250 g červené řepy (cca 1 střední bulva)
- 2 vejce
- 100 g hořké čokolády
- 50 g celozrnné mouky
- 25 ml řepkového oleje
- 20 g třtinového cukru
- 15 g kakaa nebo karobu
- 5 g (1 lžička) sody či kypřícího prášku
- sůl
Postup přípravy:
Řepu nastrouhejte najemno. Pro jemnější chuť ji předem uvařte nebo upečte, ale můžete využít i syrovou. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.
V míse smíchejte všechny sypké ingredience (mouku, cukr, sodu, kakao a špetku soli). Řepu smíchejte s vejci, olejem a rozpuštěnou čokoládou a postupně přimíchejte sypké ingredience.
Formu vyložte pečícím papírem či vymažte olejem a vysypte moukou, nalijte do ní těsto.
Pečte v předehřáté troubě na 160°C cca 40 minut. Brownies mají zůstat hezky vláčné.
TIP: Můžete před začátkem pečení těsto ozdobit pokrájenými vlašskými ořechy pro zvýšení nutriční hodnoty.
Dobrou chuť