Řepné brownies

07.11.2019

Hříšně dobrý čokoládový desert ve své odlehčené nutričně vhodnější variantě.

Suroviny:

8 porcí, množství odpovídá malé formě

1 porce (= 60 g): 650 kJ, bílkoviny 4 g, tuky 8 g, sacharidy 16 g, cukry 11 g, vláknina 2,6 g

Doba přípravy 

  • 250 g červené řepy (cca 1 střední bulva)
  • 2 vejce
  • 100 g hořké čokolády
  • 50 g celozrnné mouky
  • 25 ml řepkového oleje
  • 20 g třtinového cukru
  • 15 g kakaa nebo karobu
  • 5 g (1 lžička) sody či kypřícího prášku
  • sůl

Postup přípravy:

Řepu nastrouhejte najemno. Pro jemnější chuť ji předem uvařte nebo upečte, ale můžete využít i syrovou. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.

V míse smíchejte všechny sypké ingredience (mouku, cukr, sodu, kakao a špetku soli). Řepu smíchejte s vejci, olejem a rozpuštěnou čokoládou a postupně přimíchejte sypké ingredience. 

Formu vyložte pečícím papírem či vymažte olejem a vysypte moukou, nalijte do ní těsto.

Pečte v předehřáté troubě na 160°C cca 40 minut. Brownies mají zůstat hezky vláčné.

TIP: Můžete před začátkem pečení těsto ozdobit pokrájenými vlašskými ořechy pro zvýšení nutriční hodnoty.

Dobrou chuť