Ořechové kuličky z cizrny

28.11.2019

Tento recept je dalším důkazem, že luštěniny lze využít i při přípravě sladkých dobrot. Cizrnu by v těchto kuličkách rozhodně nikdo nehledal.

Suroviny:

cca 30 kuliček 

1 kulička (cca 10  g) 140 kJ, bílkoviny 1 g, tuky 2 g z toho SAFA 0,2 g, sacharidy 2 g (z toho cukry 1 g, vláknina 0,7 g

Doba přípravy 25 minut

  • 140 g uvařené nebo konzervované cizrny
  • 100 g vlašských nebo lískových oříšků
  • 40 g ovesných vloček
  • 20 g medu (nebo čekankového sirupu)
  • 4 g moučkového cukru
  • skořice

Postup přípravy:

Vločky a ořechy zvlášť nameleme. Část ořechů (cca 1/3) si necháme v celku na naplnění kuliček.

Uvařenou nebo konzervovanou cizrnu rozmixujeme dohladka. Přidáme mleté vločky a asi 2/3 mletých ořechů, zbylou třetinu necháme na obalení.

Do směsi přidáme med, skořici a vypracujeme těsto. Dle potřeby zředíme trochou vody nebo rumu, aby se nám s těstem dobře pracovalo. 

Z těsta tvarujeme kuličky, doprostřed každé zabalíme lískový oříšek.

Kuličky na závěr obalíme ve zbylých namletých oříšcích, které smícháme s moučkovým cukrem (těsto je poměrně málo sladké, proto je vhodné k ořechům přimíchat i trochu cukru, sladký posyp na kuličkách se k našim chuťovým pohárkům dostane první a celé kuličky tak budou působit více sladce, i když je celkové množství cukru malé.)

TIP: Můžete si rovněž připravit čokoládovou či kokosovou variantu.

Dobrou chuť