Mrkvová pomazánka s červenou čočkou

31.10.2019

Ideální zpestření svačinek či jako zajímavé pohoštění na párty je tato luštěninová pomazánka. Dochucení lahůdkovým droždím dodává pomazánce lehce sýrovou chuť a krémovou konzistenci. Navíc ji obohatíte o bílkoviny, vlákninu, vitaminy skupiny B, minerální látky i stopové prvky. Použitím umeocta (vzniká jako vedlejší produkt při fermentaci japonských švestiček umeboši) nedráždíte zažívání, právě naopak jej můžete zklidnit.

Suroviny:

Doba přípravy 20 minut

  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev (100 g)
  • 5 lžic olivového oleje
  • 100 g červené čočky
  • 1 lžíce lahůdkového droždí 
  • 2 lžíce umeocta 
  • 1 lžíce ovesných vloček
  • 50 g slunečnicových semínek na ozdobu
  • 1 lžička kurkumy

Postup přípravy:

Nakrájenou cibuli a česnek osmahněte na oleji, přidejte nastrouhanou mrkev a chvilku restujte.

Čočku propláchněte, přidejte k zelenině a opět krátce osmahněte. Zalijte vodou, aby byla čočka ponořená a duste 15 minut do rozvaření čočky. Ke konci varu přidejte ovesné vločky, vstřebají přebytečnou tekutinu.

Pomazánku rozmixujte na hladký krém. Ochuťte lahůdkovým droždím, umeoctem a kurkumou. Pozor solit nemusíte, umeocet a  lahůdkové droždí je slané dost.

Slunečnicová semínka krátce opražte, vmíchejte do pomazánky nebo použijte jako ozdobu.

Podávejte s klínky zeleniny (mrkev, okurka, řapíkatý celer, kedlubna), nebo s celozrnným pečivem. 

TIP: Pokud čočku s mrkví nerozmixujete máte skvělou přílohu ideálně k vejci.

Dobrou chuť