Mrkvová pomazánka s červenou čočkou
Ideální zpestření svačinek či jako zajímavé pohoštění na párty je tato luštěninová pomazánka. Dochucení lahůdkovým droždím dodává pomazánce lehce sýrovou chuť a krémovou konzistenci. Navíc ji obohatíte o bílkoviny, vlákninu, vitaminy skupiny B, minerální látky i stopové prvky. Použitím umeocta (vzniká jako vedlejší produkt při fermentaci japonských švestiček umeboši) nedráždíte zažívání, právě naopak jej můžete zklidnit.

Suroviny:
Doba přípravy 20 minut
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev (100 g)
- 5 lžic olivového oleje
- 100 g červené čočky
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- 2 lžíce umeocta
- 1 lžíce ovesných vloček
- 50 g slunečnicových semínek na ozdobu
- 1 lžička kurkumy
Postup přípravy:
Nakrájenou cibuli a česnek osmahněte na oleji, přidejte nastrouhanou mrkev a chvilku restujte.
Čočku propláchněte, přidejte k zelenině a opět krátce osmahněte. Zalijte vodou, aby byla čočka ponořená a duste 15 minut do rozvaření čočky. Ke konci varu přidejte ovesné vločky, vstřebají přebytečnou tekutinu.
Pomazánku rozmixujte na hladký krém. Ochuťte lahůdkovým droždím, umeoctem a kurkumou. Pozor solit nemusíte, umeocet a lahůdkové droždí je slané dost.
Slunečnicová semínka krátce opražte, vmíchejte do pomazánky nebo použijte jako ozdobu.
Podávejte s klínky zeleniny (mrkev, okurka, řapíkatý celer, kedlubna), nebo s celozrnným pečivem.
TIP: Pokud čočku s mrkví nerozmixujete máte skvělou přílohu ideálně k vejci.
Dobrou chuť