Lze zhubnout s českou kuchyní? ANO!

19.02.2021

Vyrostla jsem na typicky české kuchyni: svíčková, guláš, knedlo-zelo-vepřo, kachna, řízky, ale také bramboráky, hranolky, palačinky, pizza,...V košíčku nad kuchyňskou linkou byly schované dobroty jako čokoláda, sušenky, bonbony, občas nějaký ten "polárkáč" a já se vlastně divím, že jsem neskončila jako "Metráček". Rodinné dispozice k tomu totiž mám.


A protože tato kuchyně mi je blízká, ale je mi po ní těžko, pálí mě žáha a navíc po ní přibírám (zejména díky vysoké energetické hodnotě), naučila jsem se pár fíglů, které mi pomáhají si takováto jídla občas dopřát, ale zároveň mám po nich energii a svoji váhu si díky tomu dokážu bez problému udržovat.


Ráda se s vámi o ně dnes podělím, protože někdy i malá změna ve stravování dokáže s naším tělem zázraky.

Svíčková aneb zahuštěné omáčky


Omáčky, které jsou zahuštěné smetanou a jíškou jsou velmi kalorické. Proto máte několik možností.

  • Použít menší množství smetany - postupně ubírejte, aby si rodina na jiné chutě pomalu zvykala a nebyla to pro tak velká změna. Sami uvidíte a "uslyšíte", jaké množství smetany jim vyhovuje
  • Vařte a pečte omáčky zejména se zeleninovým základem, které rozmixujete - svíčková, rajská, houbová,...
  • Pro zjemnění omáčky použijte ricottu (čerstvý sýr ze syrovátky), lučinu, či žervé - opět zkuste přidat do omáčky dvě lžíce a uvidíte, jaká konzistence a chuť vám bude vyhovovat
  • Dále doporučuji dát si omáčky menší množství než obvykle, tím také energetickou hodnotu můžete snížit.


U mě doma smetanu nenajdete, proto nejraději používám čisté zeleninové omáčky a pokud chci jemnější chutě použiji lučinu či ricottu. Více receptů na zeleninové omáčky najdete v mé knize "Hubnu a vařím s lehkostí", na které dnem i nocí pracuji.:)

Guláš


Při vaření guláše je opět zásadní množství použitého sádla a výběr masa. Já používám takové množství sádla, které mi stačí na orestování cibulky. Nic neplave a pokud se začne cibulka přichytávat, malinko ji podliji vodou a nechám odpařit. Při servírování opět naliji menší množství omáčky než obvykle

Ideální maso na přípravu guláše je hovězí kližka.

V porovnání energetických hodnot má ve 100 g

  • Hovězí kližka: 600 kJ, 143 kcal, 21 g bílkovin a 6 g tuku
  • Hovězí maso přední: 930 kJ, 221 kcal, 17 g bílkovin a 17 g tuku
  • Kuřecí stehno bez kůže: 550 kJ, 131 kcal, 20 bílkovin, 5 g tuku

Hovězí kližka je na tom velmi podobně, jako kuřecí stehno bez kůže. Pokud místo předního hovězího si dáte hovězí kližku, ušetříte tak ve 100 g 11 g tuku.


Knedlo, vepřo, zelo

  • Místo vepřové krkovice připravuji vepřovou pečeni
  • Kysané zelí jím syrové, případně lehce podušené, bez zahušťování, přislazování, přidaného tuku apod.
  • Výpek si opět poliji v menším množství (o polovinu než obvykle)
  • Knedlík jíme výjimečně (napři 1 x za 3-4 měsíce), proto moc neřeším, že ho jím a naopak se snažím si příjemnou změnu v příloze užít.

Knedlíky totiž nejsou ten problém, který způsobuje, že po jídle s knedlíkem přiberete. Většinou je to tučná omáčka se smetanou, použití velkého množství tuku při přípravě jíšky, nebo tučné maso či výpek.

Proto se příště zamyslete, jak jídlo upravit tak, abyste ho v těchto případech odlehčili.


Husa, kachna


Zde si vybírám prsíčka, kůži jen zkusmo ochutnám a zbytek odstraním. Opět to nepřeháním s výpekem, stačí aby nám jídlo klouzalo do krku, ale většinou šťavnaté zelí nám pomůže.


Řízky

Pokud děláme řízky tak drůbeží, tzn. Z kuřecího či krůtího masa, rovnou krájím menší kousky, abych si nedala velkou porci, případně trojobal lehce postříkám olejem a peču v troubě do zlatova.


V porovnání energetických hodnot má ve 100 g:

  • Vepřový řízek z krkovice: 400 kcal, 20 g bílkovin, 30 g tuků, 15 g sacharidů
  • Kuřecí řízek smažený: 310 kcal, 22 g bílkovin, 18 g tuků, 15 g sacharidů


Bramboráky


Bramboráky miluji, kupovidu mi nic neříkají bramboráky pečené v troubě, ale klasicky smažené na sádle (mimochodem sádlo snižuje cholesterol, ale vždy dejte pozor na množství, má hodně energie).

U bramboráků si dávám pozor, abych jich nesnědla mnoho, tzn. stačí jeden k večeři, tenký a vždy ho doplním o zdroj bílkovin, ideálně dip z Cottage a česneku (Cottage, česnek, sůl, pepř), který mě zasytí a vše doladím zeleninou, v zimě nejradši kyselím zelím.


Hranolky


Hranolky, americké brambory či dukátky jsem si oblíbila vždy pečené v troubě a samozřejmě doma připravené z brambor. Občas jako alternativu udělám zeleninové hranolky z mrkve, dýně, řepy, celeru a batátu.

S olejem pracuji opět opatrně. Zhruba lžíci oleje si naliji do dlaní a toto množství promíchám s brambory či zeleninou na pečícím papíru.

Palačinky


Palačinky s marmeládou? Ano, to je asi dětství každého z nás. Pokud si dnes dám palačinku s marmeládou, tak si ji jen symbolicky namažu, zato tvarohu či jogurtu s tvarohem si dám řádné množství.

Spíše ale k oslazení používám tvaroh s rozmixovaným či pokrájeným ovocem, které ji dokonale osladí a dodá svěží chuť i barvy. Navíc tvaroh obsahuje bílkoviny, které nás sytí a proto nám bude stačit jeden kousek. Dále těsto na palačinky kombinuji 50 % pšeničné hladké mouky a 50 % špaldové celozrnné mouky, přidaná vláknina nám opět zajistí více sytosti.

Nejraději ale dělám palačinky naslano v různých verzích:

  • Sýr eidam a oregano
  • cottage, česnek, sůl, pepř a sezónní zelenina (ledový salát, okurka, rajče, paprika, mrkev); v případě chuti a většího času přidám na nudličky nakrájené orestované kuřecí maso, šunku, sýr,...
  • cottage, uzený losos, kopr, citrónová šťáva
  • červené fazole konzervované, nadrobno pokrájená rajčata, zakysaná smetana
  • špenát, cibulka, česnek, sýr eidam


Pizza


Pizzu doporučuji vybírat s rajčatovým základem (tzn. rajčatové sugo), ne se smetanovým základem a také čím méně má surovin, tím nižší je energetická hodnota, takže například ideální je margarita (šunka, mozzarella), funghi (houbová), zeleninová, ale čtyři druhy sýrů, salámová, s kukuřicí, slaninou, vajíčkem apod. už je hotová energetická bomba. Věřím, že mi rozumíte. Dále pokud si dám pizzu tak vždy v malé velikosti.

Shrnutí

Ráda bych vás naučila při vaření, nejen českých jídel, používat selský rozum. Abyste uměli z jakéhokoli jídla udělat odlehčenou a přesto výživnou lahůdku.

Proto až příště půjdete vařit myslete na to, že

Největším zdrojem energie je jakýkoliv zdroj tuku, takže

  • pokud použijete méně oleje, sádla, či másla (cca 1 lžíce na porci)
  • vyberete libové masíčko
  • na zahuštění omáček použijete zeleninový základ či čerstvé sýry jako je lučina, ricotta či žervé
  • použijete minimální množství smetany na vaření a vynecháte zahušťování jíškou
  • omáčky a výpeku si dáte na talíř menší množství, tak aby jídlo pro vás bylo příjemně stravitelné
  • pokud dostanete jídlo energeticky vydatné, vždy si dejte poloviční porci.

Velmi výrazně tak snížíte celkovou energetickou hodnotu jídla a můžete se snadněji dostat do energetického deficitu, tzn. začnete hubnout. A už jen pár těchto úprav vám během roku zajistí vcelku výrazný úbytek na váze.

Další doporučení:

  • Palačinky upřednostňujte s tvarohem či jogurtem, sníte tak menší množství
  • Pokud jídlo doplníte zeleninou ať už čerstvou, tepelně upravenou, či kvašenou, vždy vám srovná zažívání a nehrozí vám pálení žáhy a pocit těžkosti
  • Postupně přivykejte rodinu na změny chutí jídel, tuk je nositel chuti a náhlá změna by je mohla odradit

Nedávno jsem jedla klasickou krkovici se zelím a knedlíkem a opravdu jsem si libovala, jak moc je to dobrý a jak všem, co takto jedí vlastně rozumím. Asi bych to neměla říkat, ale bylo mi tak krásně a blaženě.

Možná proto, že mám taková jídla výjimečně, mi nedělá problém se opět vrátit k mému způsobu stravování, který mě uspokojuje, vyživuje a naplňuje. Nejen mé tělo, ale také srdce.

A to bych ráda předala i vám. Naučit se "jíst zdravě" a když přijde TA chvíle, kdy máte na stole pro vás skutečnou lahůdku, dokázat si ji vychutnat v celém jejím kouzle.