Dýňový cheesecake

26.10.2019

Můj oblíbený podzimní dort. Lahodný, voňavý dýňový cheesecake, které jistě zaujme každého. Celozrnné sušenky jako korpus a dýňové pyré s tvarohem, skořicí a zázvorem jako základ těsta. Když vynecháte syrové vajíčko, máte zajímavý dessert do skleničky i bez pečení. 

Suroviny:

12 porcí

Doba přípravy 1 hodina, čas na vaření 20 minut

  • 1 dýně hokkaido
  • celozrnné sušenky 200 g (např Bebe dobré ráno, nebo REJ)
  • mléko cca 100 ml 
  • 500 g polotučného tvarohu
  • 1 vejce
  • med dle chuti
  • skořice a mletý zázvor, každý po 1 lžičce
  • dýňové semínko na ozdobení

Postup přípravy:

Omytou dýni rozkrojíme, vydlabeme a nakrájíme na malé kousky, které vložíme do hrnce, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Romixujeme mixérem na pyré (můžeme nechat pár kousků, vypadají krásně na řezu). 

Mezitím než se dýně uvaří, rozmixujeme v mixeru sušenky, nebo je rozdrtíme v sáčku paličkou na jemno . Přesypeme do mísy, polijeme mlékem a promísíme. Vysypeme si dortovou formu na pečení a navlhčenou dlaní rozetřeme sušenkové těsto do krajů formy. Pečeme 8 minut na 170°C.

Po vychladnutí dýňového pyré přidáme tvaroh, vejce, med a koření, promícháme a nalijeme na korpus. Ozdobíme dýňovým semínkem. Pečeme na 170 °C cca 60 minut. Zda-li je hotovo poznáme dle toho, že je špejle po vytažení z dortu suchá.

TIP: Pokud spěcháte a nechcete nic péci, stačí udělat dessert do skleničky. Na dno dáte sušenky (já použila lískooříškové od REJ) a zalijete dýňovým pyré s tvarohem a kořením. Dáte vychladit a podáváte sypané dýňovými semínky a skořicí.

Dobrou chuť