Dýňový cheesecake
Můj oblíbený podzimní dort. Lahodný, voňavý dýňový cheesecake, které jistě zaujme každého. Celozrnné sušenky jako korpus a dýňové pyré s tvarohem, skořicí a zázvorem jako základ těsta. Když vynecháte syrové vajíčko, máte zajímavý dessert do skleničky i bez pečení.

Suroviny:
12 porcí
Doba přípravy 1 hodina, čas na vaření 20 minut
- 1 dýně hokkaido
- celozrnné sušenky 200 g (např Bebe dobré ráno, nebo REJ)
- mléko cca 100 ml
- 500 g polotučného tvarohu
- 1 vejce
- med dle chuti
- skořice a mletý zázvor, každý po 1 lžičce
- dýňové semínko na ozdobení
Postup přípravy:
Omytou dýni rozkrojíme, vydlabeme a nakrájíme na malé kousky, které vložíme do hrnce, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Romixujeme mixérem na pyré (můžeme nechat pár kousků, vypadají krásně na řezu).
Mezitím než se dýně uvaří, rozmixujeme v mixeru sušenky, nebo je rozdrtíme v sáčku paličkou na jemno . Přesypeme do mísy, polijeme mlékem a promísíme. Vysypeme si dortovou formu na pečení a navlhčenou dlaní rozetřeme sušenkové těsto do krajů formy. Pečeme 8 minut na 170°C.
Po vychladnutí dýňového pyré přidáme tvaroh, vejce, med a koření, promícháme a nalijeme na korpus. Ozdobíme dýňovým semínkem. Pečeme na 170 °C cca 60 minut. Zda-li je hotovo poznáme dle toho, že je špejle po vytažení z dortu suchá.
TIP: Pokud spěcháte a nechcete nic péci, stačí udělat dessert do skleničky. Na dno dáte sušenky (já použila lískooříškové od REJ) a zalijete dýňovým pyré s tvarohem a kořením. Dáte vychladit a podáváte sypané dýňovými semínky a skořicí.
Dobrou chuť

