Čokoládový cizrnový dort

14.03.2019

Rychlý, zdravý a náramně chutný. Takový je tento čokoládový cizrnový dort, kde je základem rozmixovaná cizrna s banánem. Jestli máte rádi hutnější a mokřejší dortíky, tak tento je přesně pro vás.

Navíc je nabitý vlákninou, rostlinnou bílkovinou a skoro bez tuku, takže vás krásně zasytí a nesáhnete hned po dalším kousku.

Suroviny:

10 porcí, 1 porce obsahuje 730 kJ, bílkoviny 9 g, tuky 6 g, sacharidy 21 g, vláknina 4,2 g

doba přípravy 5 minut, pečení 35 minut 

  • 265 g uvařené nebo sterilované cizrny
  • 180 g banánu (cca dva střední banány)
  • 2 vejce
  • 50 třtinového cukru
  • 40 g kakaa (nebo karobu)
  • 5 g kypřícího prášku (nebo půl lžičky sody)
  • 70 g pekanových ořechů

Postup přípravy:

Cizrnu s banánem rozmixujeme dohladka. Do směsi přidáme vejce, kakao, kypřící prášek a cukr. Vyšleháme hladké těsto a přidáme nahrubo pokrájené pekanové ořechy. Vlijeme do formy vyložené pečícím papírem.

Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 35 minut, vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Zdobíme pekanovými ořechy nebo poprášeným kakaem.

Tip: můžete ozdobit čokoládovo-tvarohovým krémem:

  • 100 g hořké čokolády
  • 300 g nízkotučného tvarohu

Hořkou čokoládu rozpustíme na vodní lázni a necháme lehce zchladnout. Postupně ji pak vmícháváme do tvarohu a vyšleháme hladký krém. Krém naneseme na vychladlý korpus a necháme ztuhnout v lednici.

Dobrou chuť