Bylinkové pesto a 10 tipů na použití

19.04.2020

Tato dobrota mě nikdy nezklame a vždy mi pomůže rychle zpestřit jakýkoliv pokrm. Vždy ho mám doma - buď koupený či si jej vyrobím sama. To tedy úplně nejraději - příprava zabere 2 minuty.
O koho se jedná? Přeci PESTO!

Suroviny:

Doba přípravy 2 minuty 

  • Hrst bylinek (petrželka, pažitka,...bazalka, oregano, medvědí česnek, rukola, fantazii a chuti se meze nekladou, nebojte se experimentovat)
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • 3 lžíce slunečnicových semínek či jiných oříšků (kešu, oloupané mandle,...)

Postup přípravy:

  1. Všechny suroviny rozmixujeme tyčovým mixerem.

Pokud Vám pesto zbude, můžete jej uchovat v lednici až 4 dny. Doporučuji jej navrch zalít 0,5 cm olejem.

10 tipů, jak jej můžete využít v kuchyni

  1. Do hotové bramborové kaše (viz foto)
  2. Do masových nudliček (viz foto)
  3. Do masové kapsy - se sušenými rajčaty a mozzarellou
  4. Do pomazánky - s cottage, ricottou, tvarohem, žervé,...
  5. Na pečivo, topinku (opečenou na sucho)
  6. Jako dip ke grilovanému masu
  7. Na potření palačinek naslano 
  8. Do uvařených těstovin, opět s plátkem masa, či sypané sýrem, doplněné o zeleninu
  9. Do avokáda
  10. Do zeleninového salátu


Dobrou chuť