Buřty nebo špekáčky?

30.04.2020

Čarodejnice se blíží a s ním i opékání buřtů, špekáčků, buřtíků, či čehosi dalšího...A já cítím moji povinnost napsat Vám, jak to s těmi buřty vlastně je. 

Pokud bych si měla vybrat ten nejlepší a nejchutnější buřt, zvolila bych kupodivu "ŠPEKÁČEK"!

Složení špekáčku je dané legislativou!

  • Musí obsahovat minimálně 40 % masa (vepřové či hovězí) 
  • Musí mít maximálně 45 % tuku

Takže kuřecí špekáčky nekupujte!

Buřty mohou být úplně cokoliv. Drůbeží separát, soja, barviva a další a další a další...

Výbornou kvalitu mají špekáčky Steinhauser, které seženete v Lidlu. Obsahují 80 % masa. Špekáčky Pikok z Lidlu ho mají 51 %.

Energetická hodnota 1 špekáčku (120 g)

1 763 kJ
Bílkoviny
16 g
Sacharidy
1 g
Tuky
41 g

Jednou jsem koupila kuřecí buřty a zjistila jsem, že energetické hodnoty jsou ještě horší, než u klasického špekáčku a ve složení buřtů bylo nejvíce obsaženo vepřových kůží, vepřového sádla...kuřecího separátu tam bylo pouze 13 % a další glutamáty, barviva, ochucovadla, kouřové aroma...

Kdo by chtěl tímto živit své tělo? Prosím hlaste se, ráda Vám pomohu z kola ven;)